Kokerellen met kinderen maar wel veilig
Eindelijk die heerlijke leefkeuken waar je altijd al van droomde, waar je iedere dag samen bent. Om ervoor te zorgen dat je droomkeuken de ideale ontmoetingsplek wordt voor jou en je gezin, hebben wij verschillende tips voor een kindveilige keuken op een rijtje gezet.
Kindveilige oven
De oven is ideaal voor het bereiden van heerlijke ovenschotels, maar het is ook een apparaat waarbij je altijd moet blijven opletten. Een ovenruit kan namelijk te heet worden voor kinderhandjes. Een ovenruitbeschermer is hiervoor de uitkomst omdat deze de hete ruit afschermt. Let er daarnaast op dat je de ovendeur nooit open laat staan. Kinderen zijn namelijk uitstekende klimmers en zitten voor je het weet op je aanrecht. Wil je dit voorkomen? Installeer dan een ovenslot op je ovendeur of kies voor een oven van NEFF. NEFF ontwikkelde de SLIDE&HIDE: de enige volledig inschuifbare ovendeur die geheel onder je over verdwijnt zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud van de oven.
Zonder gevaar kokend water
Heb je thuis een peuter rondlopen? Dan kun je hem of haar leren hoe je met de kraan omgaat; eerst de koude kraan opendraaien, dan pas warm water erbij, en bij het dichtdraaien precies andersom. Kinderen onder de leeftijd van twee jaar zullen dit nog niet onthouden. Voor hen kun je een kraan laten monteren met een temperatuurbegrenzer of een mini-thermostaat. Deze thermostaat zorgt ervoor dat de watertemperatuur niet te heet kan worden.
Twijfel je over een kokend waterkraan? Geen zorgen, om de kokend water functie te bereiken, moet je een extra handeling uitvoeren die kinderen niet zullen begrijpen.
Een kraan is overigens niet de enige plek waar hitte (in de vorm van stoom) vanaf kan komen, let ook op bij het openen van je vaatwasser en oven. Zorg er daarnaast voor dat apparaten die heet kunnen worden (en blijven), zoals een tosti-ijzer, frituurpan of broodrooster, zo ver mogelijk op het aanrecht staan.
Veilig opbergen
Een open deur, maar het wordt toch wel eens vergeten: zorg dat je kind niet bij gevaarlijke voorwerpen of stoffen kan komen. Kinderen zien het verschil niet tussen een schoonmaakfles of een speelgoedflesje. Dus plaats je schoonmaakmiddelen hoog of beveilig de keukenkasten en lades. Om ervoor te zorgen dat de lades en keukenkastjes dicht blijven zitten, kun je ze vastzetten met een sluithaakje. Dit is een kunststof haakje dat je aan de binnenkant bevestigt.
Wil je schoonmaakmiddelen beperken in de keuken? Miele ontwikkelde de Autodos-vaatwasser. Door de geïntegreerde powerdisk met reinigingsmiddel ben je voor 20 wasbeurten klaar en heb je nooit meer en overdosering.
Buiten bereik
Pannen op het vuur blijven een gevaar voor kinderen. Ben je aan het koken? Plaats dan de stelen van je pannen naar achteren, naar de zijkant of kook op de achterste pitten van je kookplaat. Een inductiekookplaat is veiliger dan een gaskookplaat. Er is geen open vuur waar kinderen zich aan kunnen verbranden. Daarnaast wordt een inductiekookplaat alleen warm op de plek waar de pan de kookplaat aanraakt. Het veld rondom de pan blijft dus onverhit waardoor de kans op verbranden kleiner is.
Is een stoomoven veilig?
Ook een stoomoven is een kindveilig apparaat. De functies van een stoomoven zijn te vergelijken met een pan met water. Doordat deze pan met water wordt verplaatst naar de oven, scheelt het pannen op het fornuis. Je stelt de stoomoven in op de juiste tijd en temperatuur en je hoeft er niet meer naar om te kijken. Kortom minder mogelijkheden voor gevaar in de keuken. Daarnaast biedt een stoomoven veel meer voordelen dan alleen de veiligheid en het gemak. Het zorgt ook voor behoud van smaak, vitamines, kleur en structuur van je producten. Daarbij is er geen smaakoverdracht waardoor je meerdere producten tegelijk kunt bereiden.
Kindveilige keuken kopen?
Wil je meer informatie over een kindveilige keuken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden en combinaties! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.
PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE
Lees ook: