Fruitvliegjes voorkomen in de keuken? Lees onze tips!

- Tips & Tricks

Fruitvliegjes kunnen een grote ergernis zijn, vooral in de keuken. Ze komen af op rottende of gistende producten en planten zich snel voor. Met deze praktische tips kun je fruitvliegjes voorkomen en bestrijden, zodat je keuken schoon en fris blijft.

Waarom zitten er fruitvliegjes in mijn keuken?

Fruitvliegjes zijn kleine insecten die afkomen op rijp, rot of gistend fruit en andere producten. Ze leggen hun eitjes op deze voedingsbronnen, en binnen een paar dagen komen er nieuwe vliegjes uit. Vooral in de zomer kunnen ze snel een plaag vormen.

Hoe kun je fruitvliegjes voorkomen?

Het belangrijkste wapen tegen fruitvliegjes is een schone keuken. Maak direct na gebruik je aanrecht, eettafel en kookplaat schoon. Vuile glazen en borden moeten meteen omgespoeld en in de vaatwasser gezet worden. Vermijd daarbij schoonmaakmiddelen met fruitgeuren, omdat die juist fruitvliegjes aantrekken. Laat geen overrijp of beschadigd fruit op de fruitschaal liggen; eet het fruit op tijd op of bewaar het in de koelkast. Als je toch fruit buiten de koelkast bewaart, gebruik dan een vliegenkap om te voorkomen dat ze erbij kunnen. Gooi etensresten liever in de gft-bak buiten in plaats van in de vuilnisbak binnen en houd deze bak schoon en droog.

Fruitvliegjes bestrijden: praktische tips

Fruitvliegjes houden niet van de geur van bepaalde kruiden. Zet potjes met basilicum, dille of salie in de buurt van je fruit. Ook kruidnagels, knoflook of takjes lavendel kunnen helpen om de vliegjes weg te houden. Daarnaast houden de vliegjes niet van tocht. Zet daarom ramen en deuren tegenover elkaar open om een frisse bries door je keuken te laten waaien. Dit helpt om de vliegjes weg te houden. Ten slotte kun je een eigen fruitvliegjesval maken! Neem een klein plastic bakje met een deksel en doe er iets zoets in, zoals honing, wijn of een mengsel van water en azijn. Prik een klein gaatje in het deksel of span plasticfolie met een gaatje over het bakje. De vliegjes kruipen naar binnen, maar kunnen er niet meer uit.

Wat te doen als fruitvliegjes terugkomen?

Let op: fruitvliegjes leggen hun eitjes in vuilnisbakken en op fruit. Deze eitjes ontwikkelen zich binnen 8 tot 11 dagen tot volwassen vliegjes. Zelfs als je ze niet meer ziet, is het belangrijk om je keuken schoon te houden om te voorkomen dat er opnieuw een plaag ontstaat.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: