Gootsteen schoonmaken? Wij geven tips!

- Tips & Tricks

Het schoonmaken van de gootsteen is belangrijk voor de hygiëne in je keuken. Of je nu een RVS wasbak, een zwarte wasbak of een natuurstenen wasbak hebt, regelmatig onderhoud is cruciaal om viezigheid en geuren te voorkomen. Je gootsteen stralend schoonhouden? Hier vind je verschillende tips!

Waarom is de gootsteen schoonmaken belangrijk?

Je wasbak schoonmaken gaat verder dan alleen een frisse uitstraling. Het voorkomt ook ophoping van bacteriën en vuil, wat kan leiden tot ongewenste geuren. Ook voorkom je verstoppingen als je regelmatig je gootsteen schoonmaakt. Het schoonmaken van je gootsteen verlengt niet alleen de levensduur van je gootsteen, maar ook die van je keuken!

RVS spoelbak schoonmaken

RVS gootstenen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en glanzende uitstraling. Om deze gootstenen schoon te houden, is het belangrijk om dagelijks onderhoud te plegen. Spoel na elk gebruik de gootsteen af met warm water en droog deze vervolgens af met een zachte doek om water- en kalkvlekken te voorkomen. Voor een grondige reiniging kun je een mild schoonmaakmiddel, zoals allesreiniger, of een mengsel van water en azijn gebruiken om vlekken te verwijderen. Het is belangrijk om schurende schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze krassen kunnen veroorzaken op het oppervlak van de gootsteen.

Zwarte wasbak schoonmaken

Gebruik voor het schoonmaken een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel, en een zachte doek om krassen te voorkomen. Voor het verwijderen van kalkvlekken is schoonmaakazijn ideaal. Laat de schoonmaakazijn 5 minuten intrekken en verwijder vervolgens de kalk met een niet-schurende melamine spons. Spoel de wasbak daarna grondig af met water en droog deze goed af met een droge doek om watervlekken, kalk en strepen te voorkomen.

Natuursteen wasbak schoonmaken

Voor de dagelijkse schoonmaak van een natuursteen wasbak gebruik je afwasmiddel en een vaatdoekje. Spoel de wasbak altijd grondig na met lauw water en droog het af met een schone theedoek of keukenpapier om watervlekken te voorkomen. Om de glans van de natuursteen wasbak te behouden, wordt aangeraden om wekelijks een niet-agressief schoonmaakmiddel op te lossen in warm water en dit een uur in de wasbak te laten inweken. Voor hardnekkige vlekken en vuil kun je een speciale natuursteenreiniger gebruiken. Spoel daarna goed af met schoon water en wrijf de wasbak droog.

Gootsteen schoonmaken met baking soda

Baking soda is een effectief en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel dat goed werkt voor het reinigen van alle soorten gootstenen:

  • Maak een pasta van baking soda en water.
  • Breng de pasta aan op de oppervlakken van de gootsteen.
  • Laat het enige tijd inwerken en schrob vervolgens grondig met een zachte borstel of spons.
  • Spoel af met water en droog af met een schone doek voor een glanzend resultaat.

Spoelbak kopen bij ASWA Keukens?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een spoelbak? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: