Energie besparen met deze handige tips
Uw kookplaat verbruikt stroom, net als uw koelkast. De kraan verbruikt water. En dat doet uw voetwasser ook. U merkt er weinig van, maar elke dag vliegen er veel kosten voor gas, water en licht uw keuken uit. Met deze tips zorgen we samen voor slimme (energie)besparingen overal in huis!
Slimme koelkasttips
Uw koelkast is onmisbaar, maar vormt tegelijkertijd een energieslurper. Gelukkig worden koelkasten steeds energiezuiniger, maar met deze tips bespaart u net nog een beetje meer:
- Kies voor de juiste temperatuur! Staat uw koelkast op 4 graden en uw vriezer op -18 graden? Prima. Kouder is vaak helemaal niet nodig.
- Laat bevroren producten ontdooien in de koelkast, dat is niet alleen beter voor gerechten, maar levert ook een interne energiebesparing op. De vrijgekomen kou zorgt namelijk voor extra koeling, waardoor uw koelkast minder hard hoeft te draaien.
- Verwijder ijsafzettingen uit uw diepvriezer. Een ijslaag van 2 mm zorgt namelijk voor een energieverbruik van 10% extra. Door regelmatig uw diepvries te ontdooien, voorkomt u deze extra kosten.
Besparen met de vaat ‘The old fashioned way’
Handig als u een gezin hebt, maar zodra de kinderen de deur uit zijn, kunt u veel energiezuiniger die paar messen en bordjes op de ouderwetse manier met de hand afwassen. Nog gezellig ook als u daarbij geholpen wordt door uw partner. En als er visite is een keertje met z’n allen afwassen haalt weer gezellige herinneringen van vroeger op!
Besparen tijdens het koken
Ook tijdens het koken van uw maaltijden kunt u prima besparen:
- Heeft u een elektrische of keramische kookplaat? Zet hem dan tijdig uit en benut de restwarmte van uw kookplaat.
- ‘Verwarm uw oven voor’ staat in bijna elk recept. Maar in de praktijk is dit lang niet altijd nodig!
- Wok of stoom uw groenten: wokken en stomen is efficiënter dan koken en levert u een besparing van een paar kubieke meters gas per jaar op. Alle kleine beetjes helpen.
Geld lenen voor energiebesparing
Energiebesparende maatregelen financieren met geleend geld kan voordelig zijn, als de besparing op de energierekening na de verbouwing hoger uitvalt dan het maandelijks aflosbedrag van de lening. De volgende energiebesparende maatregelen kunnen vaak worden meegefinancierd: HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, muur-, dak- en vloerisolatie en HR++ beglazing. Wilt u weten voor welke financieringsmogelijkheden u in aanmerking komt? Ga naar Energiesubsidiewijzer en vul uw woonplaats in en kijk onder ‘Leningen’.
Bekijk hier nog meer geld besparende tips voor in de keuken!