Natuursteen keukenblad schoonmaken: handige tips!

- Tips & Tricks

Een natuurstenen keukenblad geeft je keuken een prachtige uitstraling. Echter zijn de eigenschappen van deze bladen vaak wat minder gunstig om het te gebruiken als werkblad. Daarom is onderhoudt essentieel bij deze bladen! Wil je weten hoe je dit aanpakt? Ontdek hier handige tips om je natuurstenen keukenblad te laten stralen!

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een verzamelnaam voor een brede variatie aan natuurlijke gesteenten die worden gewonnen uit de aarde. Bekende natuurstenen zijn graniet, marmer en hardsteen. Elke steensoort heeft specifieke eigenschappen en moet hierdoor op zijn eigen manier onderhouden worden. We zullen je daarom meenemen hoe je dit doet!

Graniet keukenblad onderhouden

Voor het onderhoud van je graniet aanrechtblad is het belangrijk om voorzichtig te zijn met schuurmiddelen, vooral bij glanzende oppervlakken, om krassen te voorkomen. Verwijder sterke vervuiling direct om vlekken te vermijden en gebruik altijd een onderzetter voor hete pannen en ovenschalen om je blad te beschermen. Vermijd contact met aceton en agressieve schoonmaakmiddelen zoals metaalreinigers en gootsteenontstoppers. Houd ook rekening met de pH-waarde van schoonmaakmiddelen; vermijd producten met een pH-waarde onder de 4 of boven de 10. Sta nooit op je aanrechtblad en laat bij werkbladen met een verlijmde rand de vaatwasser bij voorkeur met gesloten deur uitdampen om schade te voorkomen.

Graniet keukenblad schoonmaken

Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtig doekje met een zacht schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Als je hardnekkige vlekken hebt, gebruik dan witte Cif Cream met een vochtig doekje, vermijd schuursponsjes. Regelmatige reiniging met AquaClean helpt de vlekafstotende eigenschappen van je werkblad te behouden, en het is een goed idee om jaarlijks een nieuwe impregneerlaag aan te brengen met AquaSeal.

Hardsteen & Marmer keukenblad onderhouden

Voor het onderhoudt van je marmeren aanrechtblad is het belangrijk om voorzichtig te zijn met schuurmiddelen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken op je werkblad. Verwijder sterke vervuiling direct en vermijd vlekken van producten zoals frisdranken, citrussappen, yoghurt en rode wijn. Gebruik altijd een onderzetter voor hete pannen en ovenschalen en een snijplankje voor het snijden van groenten en vlees. Vermijd contact met aceton en extreem agressieve reinigingsmiddelen zoals metaalreinigers en gootsteenontstoppers. Gebruik geen middelen met een pH-waarde onder 6 of boven 8. Ga nooit op het aanrechtblad staan en laat de vaatwasser bij voorkeur met gesloten deur uitdampen bij werkbladen met een verlijmde rand.

Hardsteen & Marmer keukenblad schoonmaken

Voor de dagelijkse reiniging volstaat een vochtig doekje met een zacht schoonmaakmiddel. Veel vlekken die eenmaal in hardsteen of marmer zijn ingetrokken, laten zich moeilijk verwijderen omdat er geen zuurhoudende middelen gebruikt kunnen worden. Wij raden aan om AquaClean te gebruiken voor een intensievere reiniging van je werkblad. Regelmatige reiniging met AquaClean versterkt de vlekafstotende werking. Daarnaast kan elke zes maanden een nieuwe impregneerlaag met AquaSeal worden aangebracht voor optimale bescherming.

Natuursteen keukenblad kopen bij ASWA Keukens?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van natuursteen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom een kijkje nemen in één van onze showrooms en bekijk met eigen ogen alle mogelijkheden! Alle vestigingen van ASWA Keukens vind je hier.

PLAN ADVIESGESPREK Maak moodboard BEKIJK MAGAZINE

Lees ook: